Questcock Kennel - Munkavonalú Angol Cocker Spániel Kennel

Zorgel Zsolt vagyok,  2005-ben kezdtem kutyázni, ez év februárjában vásároltam életem első kutyáját egy angol cocker spániel -t. A fajta választásom nem volt tudatos, hanem egy véletlen eredménye volt. Már gyerekkorom óta szerettem volna kutyát, de sajnos erre sokáig nem volt lehetőségem. 
Amikor megvettem Molly-t, az angol cocker spániel -t, valójában még azt sem tudtam, hogy vadászkutyáról van szó. Majd ahogy elmerültem a témában, és kerestem a képzési lehetőségeket, akkor keveredtem a vadászkutyás világba. 
Ez az 5 év amit idáig a spánielekkel töltöttem nem mondható tekintélyes múltnak, ám annál tartalmasabb volt. Jókor voltam jó helyen - szokták volt mondani - és a megfelelő emberek indítottak útra a vadászkutyázásban. Először Lehóczky László módszereit követve képeztem Mollyt. 8 hónapos intenzív munka és gyakorlás után sikeres spániel munkavizsgát tett, majd teljesítette a vizsla munkavizsga - ŐTV - feltételeit is. Az elhatározás és az elszántság nagy dolgokra képes, és persze nem árt egy jó képességű kutya a céljaink eléréséhez. Mollyval bebizonyítottam, a spánieleknek is van helyük vadászatokon, versenyeken és vizsgákon.
Brian, a munkavonalú angol cocker spániel - aki Angliából érkezett - már egy sokkal tudatosabb választás, szerencse és nagyon sok levelezés eredménye. Az ő munkájáról még azok a vadászok is tisztelettel beszélnek, akik eddig a spánieleket nem tartották alkalmasnak arra a munkára, amire eredetileg kitenyésztették őket.
Magyarországon a working testeket szervező retrieveres klubok szerencsénkre lehetőséget biztosítanak a versenyeiken való részvételre, így van miért dolgoznunk, gyakorolnunk. Briannal elsősorban a working testeken próbálunk helyt állni az erre szakosodott retrieverek között. A spániellel való versenyzésre nagyon kevés lehetőség adódik még Európában. 
Ivy 2009 tavaszán érkezett szintén Angliából. A vele való foglalkozás fókuszában a field trial jellegű képzés és munka áll. Szeretném, ha vele sikerülne eljutni field trial rendezvényekre. 
A megfelelő tudás elsajátítására segítségünkre vannak azok az emberek, akik külföldön, legfőképpen Angliában megismerhették a spánielek legnevesebb trénereit, módszereiket, és rendelkezésünkre áll a témával kapcsolatos legjobb szakirodalom gyűjteménye. Brian képzésében oroszlánrésze volt Kökény Ritának, akivel 2006 januárjában találkoztam először. Ekkor még Mollyval jártam hozzá tréningezni,majd látva Rita kutyáit érlelődött meg bennem a gondolat, hogy munkavonalú angol cocker spánielekkel szeretnék foglalkozni. Ritával azóta is folyamatos a kapcsolatunk, önzetlen segítséget nyújt tudásával és szakértelmével.

Kennelünket 2011-ben alapítottuk és a célunk a minőségi munkavonalú angol cocker spániel tenyésztés, valamint az, hogy minél ismertebbé tegyük a fajtát Magyarországon és Európában. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kutyáinknak minden szükséges és ajánlott szűrést elvégezzünk. Célunk nem az, hogy évente megszámolhatalan mennyiségű angol cocker spániel kölyök szülessen nálunk, hanem sokkal inkább az, hogy megfelelő munkabírású, mindeféle sport és vadászati tevékenységet kielégítő társat kapjon az, aki minket szavaz meg a bizalmával, ha angol cocker spániel kölyök vásárlásra adja a fejét.

Zorgel Zsolt
(2014.03.27)


Statistic since 08.10.2013